Банско под карантина заради коронавируса


Банско под карантина заради коронавируса
17 Март 2020, Вторник


Малко след 19.00, по решение на кризисния щаб, ски курортът беше отцепен

Автор: Десант

Затварят Банско под карантина - забранява се влизането и излизането от града, на чиито входове ще има пропускателни пунктове. Драстичните мерки са заради ескалацията на епидемията от коронавирус в курорта.

Националният оперативен щаб предлага на властта поставянето на града под карантина. Това стана ясно след извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.

Забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско, стига да не се касае до хранителни магазини, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни институции и бензиностанции, обяви генерал Мутафчийски.

Никой не може да напуска или влиза в града, с изключение на камиони със стоки от първа небходимост като храни и лекарства. Забраната не важи полицейски и здравни инспектори, медицински лица, които да осъществяват спешна медицинска помощ.

"Има 200 чуждестранни туристи в Банско. Външно министерство вече се е свързало с някои от посолствата, в рамките 24 часа по-големите групи ще напуснат града, а останалите ще останат под карантина", съобщи министър Екатерина Захариева.

Кметът на Банско зове за разум и отговорност: Престъпно е да не се спазват правилата
"МВР взима мерки за спазването на заповедта. Разпоредил съм на главния секретар и директорите на областни дирекции да предприемат всички законови мерки, за да гарантират изпълнението на заповедта. Искам да помоля всички граждани да не нарушават заповедта и да не навлизат в града, като това ще се приема като нарушаване на карантина, за което според новия закон се налага наказание до 5 години затвор и глоба", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той също така добави, че се наблюдава значителен ръст на нарушаването на карантината.

Полицията изгражда контролно-пропусквателни пунктове на входовете и изходите на Банско.


Ген. Мутафчийски коментира и ситуацията с биологичните отпадъци от лечебните заведения.

"Една от срещите, които проведохме в щаба, че има подозрение за недоброто извозване, съхраняване и унищожаване на т.нар. биологичен отпадъци на лечебните заведения. Всяко едно лечебно заведение има договор с фирми за извозване, съхраняване и изгаряне на този отпадък. Ще дадем писмено предписание на министъра до седмица да се подготвят два инсенератора в Девня и София и да се организира събирането от всички болнични заведения с коронавирус заразени да се транспортира и изгаря в тези два инсенератора под строг контрол. Трябва да се съобрази как ще се направи законно тази процедура, но тази задача е спешна", посочи той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки