Икономист и социален министър за мерките срещу кризата


Икономист и социален министър за мерките срещу кризата
Илюстрация: iStock
16 Март 2020, Понеделник


Рано е за решение за отлагане на данъци и осигуровки

Автор: Десант

Според икономиста Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика (ИПИ), три групи икономически дейности ще пострадат от коронавируса - забрана за извършване на дейности, отрасли, които зависят от международни вериги на доставки, и всички дейности, свързани с туризъм.

Ефектът и щетата на пандемията върху глобалната икономика е реален - има загуба на стойност и богатство. Въпросът е, че тя ще бъде понесена от различните играчи, посочи Богданов, според когото е утопично да се вярва, че има мерки, които да направят счупеното - цяло.

Каквито и мерки да се предприемат - те да отчитат реалността, настоя икономистът. По думите му първите мерки трябва да бъдат насочени към най-големите краткосрочни рискове.

Важно е какви ще бъдат политиките, за да може българският бизнес да се възстанови след първоначалния шок, посочи икономистът Лъчезар Богданов. Той настоя за мерки, с които българската икономика да си справи добре и занапред.

Междувременно в студиото на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева комантира, че е рано да се говори за въвеждане на мерки като отлагане на плащането на данъци и осигуровки, тъй като е едва третият ден от въвеждането на извънредно положение.

Тя се въздържа и от категоричен отговор дали банките трябва да предложат на клиентите си отлагане на плащане на вноски по кредити и подобни мерки, но допусна, че банките също нямат интерес от повишаване на броя на лошите кредити и в тези търговски отношения ще има някакъв вид саморегулация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки