Босилеград е в пълна блокада, сънародниците ни не могат да мръднат от там


Босилеград е в пълна блокада, сънародниците ни не могат да мръднат от там
13 Март 2020, Петък


Затворен е единственият естествен изход на гражданите на Западните покрайнини към България

Автор: Иван Николов

На 12 март в 8,00 ч. сутринта Република Сърбия затвори 44 ГКПП-та към съседните държави, сред които и ГКПП Олтоманци – Рибарци, единственият естествен изход на гражданите на Босилеград към България. От тази сутрин, от сръбската страна е изтеглен и обслужващия персонал и границата е напълно непроходима.

Пътници от Босилеград, които вчера бяха пренасочени по заобиколния път през Калотина, тази сутрин съобщиха, че от сръбската страна нощес са били пропуснати без никакви санитарно-медицински проверки. Това значително обезсмисля забраната, защото, ако някой пътник е носител на коронавирус, няма никакво значение дали ще го внесе в Сърбия през Калотина или Олтоманци, при положение че и на двете ГКПП-та, поне досега, не се провежда никакъв санитарно-медицински контрол от сръбска страна.

Имайки предвид специфичното положение на българското население в Босилеград, както и стотиците студенти, които в момента учат в България, работещите и лекуващите се в България, блокадата на ГКПП Олтоманци – Рибарци, освен застой в обществения живот, допълнително ще усложни хуманитарната ситуация в Босилеград. Не по-малко ще усложни и живота на студентите в България, които разчитат на финансова подкрепа от родителите си в Босилеград.

При евентуална поява на заболели от коронавирус в Босилеград, не е ясно къде гражданите ще бъдат изолирани и лекувани.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки