Авария предизвика замърсяване на Варненското езеро с отпадни води


Авария предизвика замърсяване на Варненското езеро с отпадни води
Снимка: РИОСВ - Варна
13 Март 2020, Петък


Към момента разрушената преливна стена е възстановена

Автор: Десант

Авария на канализационната система предизвика замърсяване на Варненското езеро с отпадни води.

Причина за това е строеж на ново кръгово кръстовище в района. Аварията е възникнала при извършване на изкопни дейности от фирмата изпълнител на строително-монтажни работи в кв. „Максуда“ с възложител Община Варна. При тези дейности е разрушена преливна стена на преливник, разположен в канализационна шахта на ул. „Тодор Влайков“ №22. От преливната стена отпадъчните води от колектора са преливали към дъждовната канализация, а от там – към Варненско езеро.

Към момента на проверката на варненската екоинспекция преливната стена е възстановена и изтичането на отпадни води е преустановено. Продължава изтичането на минимално количество води с неустановен произход, за което ще се извърши допълнителна проверка.

Взета е водна проба от потока отпадни води, заустени в езерото, както и от преливник на канализационна шахта и три водни проби от езерото, които ще бъдат изследвани по физико-химични показатели: електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, ортофосфати като фосфор, общ фосфор.

След като се получат резултатите ще бъдат предприети съответните административни действия по екологичното законодателство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки