България разполага с достатъчно респираторни апарати


България разполага с достатъчно респираторни апарати
Снимката е илюстративна
12 Март 2020, Четвъртък


Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за още 200 броя

Автор: Десант

България разполага с няколко хиляди респираторни уреда. Новите линейки също са оборудвани с такива устройства. Отделно, страната ни е заявила, платила и очаква да получи още респираторни апарати, но 20 броя от тях ще бъдат доставени в края на май заради огромното търсене.

Това заяви днес в Габрово премиерът Бойко Борисов. Той призова да не се поддаваме на паника, а да използваме целия наличен ресурс на българската индустрия, за да набавим нужните средства и материали за работата на медицинските екипи.

„Ако нещо ме прави оптимист и толкова уверен е това, че народът не се поддава на паника и, че децата не са уязвими“, каза още министър-председателя.

България разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са структура към Министерството на здравеопазването, имат 289 броя респираторни апарата в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП.

В момента се анализират нуждите на всяко лечебно заведение по отношение на тези апарати. „

Както вече бе споменато, Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво.

Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите членки да получават респиратори от производители.

По принцип, недостигът на респираторни апарати се явява основен проблем в ситуацията с разпространението на коронавируса, затова темата е особено актуална и е широко коментирана не само по интернет форумите, но и в Народното събрание. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки