Спешни мерки срещу корупцията: Оборудват инспекторите на ИАРА с видеокамери


Спешни мерки срещу корупцията: Оборудват инспекторите на ИАРА с видеокамери
11 Март 2020, Сряда


Устройствата ще бъдат закачани на ревера на връхните дрехи на проверяващите

Автор: Силвия Горанова

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) въвежда нови мерки за пресичане на корупционните практики сред служителите във ведомството. Съвсем скоро специализираните акции срещу бракониерите ще бъдат документирани с видеокамери, закачени на ревера на връхните дрехи на инспекторите.

И в момента проверяващите разполагат с аудиозаписващи устройства, но често по време на проверки забравят да ги включат. Вече ще се следи много строго и за това, а виновните длъжностни лица ще бъдат санкционирани. Мерките целят пресичане на корупцията и се въвеждат след ареста на двама инспектори от местния офис на агенцията в Поморие.

Това заяви пред Десант Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА.

"Информацията, която достигна до мен е, че са взимали подкуп, изнудвали са рибари, карали са хора да работят за тях, тоест, участвали са в бракониерство. За мен тези хора са престъпници и трябва да си понесат последствията", категоричен е Николов.


Снимка: Флагман.бг

Припомняме, че инспекторите от Поморие Христо Златев и Веселин Атанасов бяха задържани при зрелищна акция на полицията на 10 март. Сигнал срещу тях е подал корабособственик от курортното градче, който се оплакал, че е бил изнудван.

"Апелирам всички, които по някакъв начин са обект на такива атаки, да звънят, ако трябва и лично на мен, за да са сигурни, че аз ще реагирам, че случаят няма да се потули. Да не се притесняват, че няма да има последствия за служителите, които ги атакуват по някакъв начин. Ще бъда безкомпромисен към тях", добави шефът на ИАРА. 

Христо и Веселин са спипани с белязани пари, а срещу тях има и уличаващи СРС-та. Те ще бъдат уволнени дисциплинарно веднага, щом от прокуратурата им предяват обвинение.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки