Броят на двойките царски орли в България достигна рекордните 32


Броят на двойките царски орли в България достигна рекордните 32
Снимки: EVN
11 Март 2020, Сряда


Доскоро основната заплаха  за тези птици бе смъртността от контакт с проводниците при кацане върху необезопасени електрически стълбове

Автор: Десант

Нови три двойки от световно застрашения царски орел откри екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в началото на март в района на Сливен. С тях броят на всички двойки в страната нарасна от 29 на 32, което е рекорд за последните 20 години. За сравнение, през 2000 г., когато започнаха активните дейности за опазване на вида, броят на известните гнезда бе едва 7.

С тях популацията на вида в района на Сливен нарасна от пет на осем двойки, което превръща района във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, който приютява десет двойки.

Доскоро основната заплаха  за младите царски орли бе смъртността от контакт с проводниците при кацане върху необезопасени електрически стълбове. Тази заплаха беше премахната в повечето от най-важните за вида райони, като в периода 2013 – 2018 г. Електроразпределение Юг (част от EVN) и БДЗП обезопасиха в рамките на LIFE проект „Живот за царския орел“ 2340 електрически стълба със защитни изолации, 42 км въздушни електропроводи, които представляват 126 км проводници, бяха подменени с изцяло изолирани – т. нар. ПАС система. Положени  бяха 43 км подземни електрически кабели, които заменят близо 70 км опасни за птиците въздушни електропроводи.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки