Доставени са близо 20 хиляди тръби за „Балкански поток"


Доставени са близо 20 хиляди тръби за „Балкански поток"
Снимка: Пресцентър на МС
06 Март 2020, Петък


Премиерът Бойко Борисов провери в петък напредъка по трасето в района на компресорна станция „Расово“

Автор: Десант

Към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947 броя тръби за „Балкански поток" или 239,36 км.

На пристанище Бургас има доставени още 6250 броя тръби или 75 км., чието транспортиране към временните бази вече започна.

На терен се работи в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км., разнесените тръби по трасето са 139,05 км., от които са заварени 113,45 км.

„Балкански поток“ e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени две компресорни станции – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

Трите компресорни агрегата в КС „Расово“ и четирите компресорни агрегата в КС „Нова Провадия“ ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора.

Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряват спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух.

Премиерът Бойко Борисов провери в петък напредъка по трасето в района на компресорна станция „Расово“. Той посочи, че с тази компресорна станция, както и с КС „Нова Провадия“ ще може да бъде увеличен капацитетът на Балкански поток до 20 млрд. куб метра.  По думите на Борисов, Балкански поток ще диверсифицира газ по цялото трасе, не само за България, но и за Сърбия, Унгария и Австрия.

„Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова роля в газоразпределението и транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред, заяви още министър-председателят по време на огледа на изграждащия се на територията на страната ни „Балкански поток“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки