Медицински сестри се вихриха в Народното събрание


Медицински сестри се вихриха в Народното събрание
Снимка: RFE Bulgarian service
06 Март 2020, Петък


Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова окачестви поведението им като „целенасочена провокация"

Автор: Десант

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова упрекна Националната служба за охрана (НСО) в непрофесионализъм заради това, че е допуснала „жена в нестабилно психическо състояние" да излезе на перваза на Народното събрание и за това, че е позволила петима протестиращи медици да останат в сградата след като снощи са присъствали на заседанието на комисията.

Тя нарече поведението на протестиращите, останали цяла нощ в сградата, „целенасочена провокация". „Не искаха да говорят с комисията, станаха най-активни, когато можеха да ги покажат по телевизията", заяви Дариткова пред медиите.

Началникът на службата за охрана Красимир Станчев на свой ред подчерта, че не е получил съдействие от МВР в решаването на конфликта с протестиращата Бойка Анастасова, която излезе на перваза на прозореца на сградата с риск за живота си и отказа повече от час да се прибере вътре.

Той добави, че трима психолози от службата са разговаряли с протестиращите, но не са имали опита и подготовката да водят подобни преговори, а в отговор на молбата му да дойдат подготвени специалисти, никой не се е отзовал.

Станчев съобщи, че в рамките на 12 часа са се опитвали да направят всичко възможно, за да не излизат жените по прозорците.

Медицинските сестри, които протестират от миналото лято с искане за повишаване на заплатите си, настояват да се срещнат с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, за да разговарят за промени в законодателството, засягащо статута и заплащането им. Те влязоха в залата на здравната комисия в 16 часа в четвъртък, но не пожелаха да комуникират с нейните членове.

Председателката на синдиката Мая Илиева съобщи пред БНР, че от охраната на Народното събрание са ги приканили да напуснат сградата, но са им предложили и вода и храна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки