Историк: Представата ни за Руско-турската война е твърде идилична и наивна


Историк: Представата ни за Руско-турската война е твърде идилична и наивна
05 Март 2020, Четвъртък


Тя се свежда до няколко героични и опоетизирани сражения при Шипка и Плевен, казва Владимир Зротев, който тази събота ще изнесе лекция по темата в бургаския исторически музей

Автор: Десант

„Трябва да се признае, че представата ни за Руско-турската война от 1877 – 1878 г. е твърде идилична и наивна по характер. Тази представа няма нищо общо с обективното протичане на процеси и явления свързани с тази война“ . Това е мнението на историка Владимир Зротев, който тази събота ще изнесе лекция на тази тема в Регионален исторически музей – Бургас.

„Представата ни за тази война се свежда до няколко героични и опоетизирани (от Иван Вазов например) сражения при Шипка и Плевен и един, едва ли не, безпроблемен, триумфален, освободителен марш след падането на Плевен. Обаче при един обективен прочит на тази война ще се види, че това е една много трудна и изключително сложна военна кампания, която е изпълнена с множество драматични обрати. Войната се води с пределно напрежение на силите и за двете страни. Леят се реки от кръв“, коментира още Владимир Зротев.

Традиционната съботна лектория на РИМ-Бургас ще се проведе на 7 март от 11:30 часа, в залата на Историческия музей, на ул. „Лермонтов“ 31. Входната такса е преференциална – за възрастни 2,00 лв., а за учащи и пенсионери – 1,00 лв.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Венелин
05.03.2020 11:45:49
1
1
Не зная откъде г-н Зротев вади заключения, че представата ни за войната се свежда до тези няколко знакови събития. Първо, за хората,които се интересуват поне малко от история, това не е така. Знае се и за дипломатическата подготовка, и за подценяването на противника от страна на руското командване, за това, че е имало няколко изключително критични момента , и т.н. Втото, от обикновения човек не трябва да очакваме задълбочени познания по всяка тема. Нормално е повечето хора да знаят само ключовите факти. Ако проявят интерес, могат да научат и подробности. Не са тайна, не са крити. Колко от потребителите на мобилни телефони знаят как функционират тези устройства и как протича комуникацията? Тези подробности не са им необходими, но ако пожелаят, могат да ги научат.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки