7 години затвор за мъж, подпалил валяци на Джи Пи груп


7 години затвор за мъж, подпалил валяци на Джи Пи груп
04 Март 2020, Сряда


Подсъдимият карал и автомобил с подменени номера

Автор: Десант

Окръжен съд – Бургас присъди общо най-тежко наказание от 7 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието на Николай П.
         
Магистратите признаха подсъдимия за виновен в това, че на 9 май 2019 г., около 05,10 часа, запалил в бургаския ж.к. „Меден Рудник” 3 машини тип „валяк“ на значителна стойност, собственост на „Джи Пи груп“ АД. Пожарът се е разпрострял и върху машина тип „Асфалтополагач” и контактна мрежа на тролейбусния транспорт на стойност 18 443,20 лв., собственост на „Бургасбус” ЕООД.

От палежа са последвали значителни вреди в общ размер 156 145, 89 лв., като за търговското дружество „Джи Пи груп“ АД, те са в размер на 137 702,69 лв., а за дружеството „Бургасбус” ЕООД, са в размер на 18 443,20 лв.

Съдебната инстанция призна Николай П. за виновен и в това, че на същата дата и място, в условията на реална съвкупност с гореописаното престъпление, при управление на лек автомобил марка „Рено“, си послужил с два броя регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство - товарен автомобил, собственост на „Бургас Такси” ЕООД.

Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие. При постановяването на своята присъда съдът се ползва от събраните доказателства в досъдебното производство.

Държавното обвинение поиска от съда да наложи на Николай П. общо наказание за двете деяния в размер на 8 години „Лишаване от свобода“. Защитата не се съгласи и пледира за наказание от 2 години „Лишаване от свобода“, като представи като доводи здравословното състояние на подсъдимия и на неговото дете.

Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявените граждански искове от пострадалите дружества „Джи Пи груп“ АД и „Бургасбус” ЕООД. Дружеството „Джи Пи груп“ претендира като обезщетение за причинени от описаните в обвинителния акт деяния граждански иск в размер на  137 702,69 лв. „Бургасбус” претендира за обезщетение в размер на 18 443,20 лв. Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия да заплати на пострадалите дружества предявените граждански искове за причинени имуществени вреди.

Съдебната инстанция потвърди и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо подсъдимия.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки