В Ловеч започват Дните на православното кино


В Ловеч започват Дните на православното кино
04 Март 2020, Сряда





На 10 март започва тринадесетото издание на Дните на православното кино, организирани от Ловчанската света митрополия. Инициативата ще се състои от втората до петата седмица на Великия пост. Видеопрожекциите ще бъдат излъчвани всеки вторник от 18:00 ч. в приземния параклис „Въведение Богородично" на новата катедрала в центъра на Ловеч.

Дните на православното кино тази година ще бъдат открити с филма „Донецката вратарница" на режисьорката Наталия Батраева, носител на няколко награди: гран при на международния фестивал за кино с духовно-нравствено съдържание „Свети Владимир", най-добър дебютен документален филм на международния благотворителен фестивал „Лъчезарен ангел", най-добра режисьорска работа на кинофестивала „Радонеж" и др.

Кинолентата рисува живота на женски манастир, оказал се в епицентъра на гражданската война в Украйна. Героините в нея разказват за своя живот под постоянните обстрели, и за това, в което виждат смисъла на живота - в служението на Бога и хората.

Тазгодишното издание на Дните на православното кино включва и две гръцки продукции на режисьора Павлос Триподакис. На 17 март събитието ще продължи с излъчването на филма „Кръстопът", разказващ за трагедията, причинена от горските пожари в Неос Вуцас, Мати и Рафина в покрайнините на Атина - трагедия, която намира своя край пред вратите на храма.

Този храм е „Възнесение Христово" и се намира на кръстопътя за Рафина. Една година след бедствието мнозина от пострадалите още възлагат своята вяра и надежда на Църквата, в лицето на енорията. Чрез тази трагедия, започва нов живот за тях, изпълнен с надежда.

Седмица по-късно, на 24 март, аудиторията ще има възможност да гледа и „Кананга", друга продукция на младия гръцки режисьор и сценарист. Лентата е вълнуващ разказ за Православната мисия на Александрийската патриаршия в Конго и бе посрещната с възторг от публиката в София миналата година в рамките на конференцията „Свето-Йоанови четения".

На 31 март зрителите на Дните на православното кино ще видят още един победител от международен православен кинофестивал - филма „Геронда", завоювал гран при на XII-то издание на Сретенския кинофестивал „Встреча" през 2017 г.

Документалната лента си поставя за цел да запознае зрителите с монашеството и дълбокия духовен живот чрез опита на монашеското семейство на стареца Дионисий (Каламбакос), основател на няколко православни манастира в Гърция, Русия, Германия, Норвегия, САЩ.

Последната видеопрожекция в рамките на Дните на православното кино 2020 в Ловеч е посветена на великия съвременен грузински светец, преподобни Гавриил Ургебадзе. „Чакам ви в Самтавро" е своеобразна втора серия на „Диадемата на стареца", който спечели любовта на хиляди православни зрители. „Чакам ви в Самтавро" ще добави нови детайли и свидетелства на очевидци, чертаещи величието на един от най-обичаните светци и чудотворци на нашето време.

Входът за прожекциите е свободен.

Източник: Българска патриаршия


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки