Кои са праисторическите обекти в Русенско, проучени през 2019 г.


Кои са праисторическите обекти в Русенско, проучени през 2019 г.
Снимки: РИМ-Русе
04 Март 2020, Сряда


Археологическите разкопки в тях са осъществени от д-р Димитър Чернаков

Автор: Десант

На 4 март от 18 ч. в русенския Исторически музей ще представят резултатите от проведените теренни археологически проучвания на праисторически обекти през 2019 г., осъществени от д-р Димитър Чернаков.

Първият от тях е селищната могила до с. Бъзовец. Разкопките на обекта започват през 2012 г. и с известни прекъсвания продължават и до днес. Последно е проучен участък в източната периферия на селищната могила, използван за производствена дейност - вероятно за изпичане на керамика. Предназначението и датировката му (началото на каменно-медната епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.), го правят първия открит от този тип в Северна България.



Праисторическият обект в с. Каменово се проучва от 2015 г. без прекъсване. Археологическият комплекс се намира в централната част на съвременното село. Той представлява селищна могила с прилежащата площ, използвана за работилница за кремъчни сечива и некропол през каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.).

През миналата година е разкрит нов участък от кремъчната работилница и са проучени два гроба от късния халколит. Направените интердисциплинарни изследвания дават интересна информация за производствения процес.


В категории: Добри Вести , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки