„Свободата в изкуството“ представиха в петричкото село Коларово


„Свободата в изкуството“ представиха в петричкото село Коларово
Снимка: Авторът
04 Март 2020, Сряда


Автор на художествената изложба е чародеят на четката Александър Дончев, преподавал преди години в местното училище

Автор: Димитър Тренчев

В чест на националния празник 3 март на пешеходната зона в центъра на петричкото село Коларово беше експонирана художествена изложба „Свободата в изкуството“ с творби на известния петрички художник Александър Дончев.

Изборът на село Коларово за място на изложбата има и своето сантиментално обяснение. Светла страница от житейската и професионална биография на Александър Дончев е и село Коларово. Тук именитият днес творец е преподавал изобразително изкуство в местното средно училище „Васил Левски" през 1969-1970 г.

„Навремето село Коларово избра мен и сега най-логично беше аз да избера именно Коларово за тази изложба на открито, която е и първата ми извън Петрич. Факт е обаче, че дори хора, които нямат никаква житейска връзка с Коларово отбелязват, че то е село на будни българи“, с присъщата за всеки творец емоционалност обясни мотивите си известният художник.

Като творец, подвластен на жанровото многообразие в изобразителното изкуство, Александър Дончев е и автор на герба на Петрич, на интериорния дизайн на историческия музей в южния град и на десетки портрети на български будители в училища, читалища и административни сгради в община Петрич и извън нея.

Освен в България творби на Александър Дончев са притежание на държавни галерии и частни колекционери в Република Северна Македония, Гърция, Румъния, Русия, Турция, Германия, Бразилия и САЩ.

За цялостното си творчество като художник и професионалната си биография като учител Александър Дончев е удостоен със званието „почетен гражданин“ на  Петрич.


В категории: Новини , Духовни средища

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Арх Иван Стойчев
04.03.2020 18:51:02
2
1
Първите насоки в областта на изобразителното изкуство получих от Александър Дончев. Контакта ми с него постави основата на творческото ми развитие.
Благодаря ти, учителю!
Желая ти крепко здраве и нови успехи в света на прекрасното! творческуспехи
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки