Домашен арест на шофьора на автобуса, убил двама души на пътя Бургас-Созопол


Домашен арест на шофьора на автобуса, убил двама души на пътя Бургас-Созопол
Снимка: БНР
02 Март 2020, Понеделник


Вижте подробностите за мотивите на съда

Автор: Десант

Най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, поиска прокуратурата за 34-годишният Камен Филипов, който в събота вечер блъсна и уби двама души на пътя Бургас-Созопол.

Основният мотив е, че задържаният е с двойно гражданство, международен шофьор и може да се укрие.

Защитата му пледира за по-леката мярка - парична гаранция, тъй като Филипов се грижи за 9-годишно дете. Той заяви, че много съжалява за случилото се.

33-годишният мъж е карал автобуса с около 80 км/ч. „Двата автомобила, между които е имало ПТП, са били паркирани почти успоредно по трасето, без обозначителни знаци, без фарове, без аварийни светлини, нямало е сигнален триъгълник… Без никакъв знак за индикация, че е станало нещо. Часът е бил около 22, а пътят е бил неосветен”,  цитира „Флагман" думите на защитника му адв. Веселина Василева. 

Тя е категорична, че шофьорът не е нарушил Закона за движение по пътищата, тъй като се е движел с подходяща скорост, предвид дъждовното време в петък вечерта.

В крайна сметка бургаските магистрати решиха да наложат мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо шофьора на автобуса.

Съдът счете, че от доказателствата може разумно да се предположи, че обвиняемият е възможно да е ангажиран в осъществяването на престъпното деяние, предмет на разследването. Но според съдебната инстанция „тук следва да се посочи, че степента на доказване на предположението за авторството на престъплението е значително по-ниска от същата, необходима на прокурора да състави обвинителен акт или на съда да постанови осъдителна присъда. Без съмнение по делото е необходимо изготвянето на авто-техническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства“.

Настоящият съдебен състав счете, че към момента не може да се обоснове извод, че съществува реална опасност Камен Филипов да се укрие. В подкрепа на извода за липса на тази опасност са данните за трайна връзка на обвиняемия и на жената, с която съжителства, с населеното място, в което живеят - Добрич, в който град е постоянния и настоящ адрес на обвиняемия, в което отглеждат малолетното им дете.

„Сочената в искането по чл. 64, ал. 1 от НПК хипотетична опасност от укриване, обоснована с извършваната от обвиняемия трудова дейност – шофьор в транспортна фирма със седалище в Република Турция, може да бъде ограничена чрез налагането на забрана за напускане пределите на Република България по отношение на Камен Ф.“, се казва в мотивите си съда.

В практиката на Европейския съд по правата на човека трайно се приема, че тежестта на извършеното престъпление не е сред основанията, обосноваващи законност на задържането.

Същевременно данните за предходните три осъждания на обвиняемия, отчитайки давността, честотата и естеството на извършените деяния, които не са осъществени скоро преди инкриминираното по делото деяние, не могат да обосноват извод, че степента на личната обществена опасност на обвиняемия е завишена.

Предвид изложеното и като съобрази целите на мерките за неотклонение, Окръжен съд - Бургас намери, че в случая адекватна мярка за неотклонение се явява мярката „Домашен арест“. Тази мярка за неотклонение ще гарантира в достатъчна степен участието на обвиняемия в наказателното производство, като съответно ще изиграе своето възпиращо и възпитателно въздействие.

Същевременно домашният арест е от естество да предотврати опасността от извършване на престъпление, защото ще ограничи свободата на придвижване на обвиняемия извън жилището му.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки