Защо не бият камбаните в храм-паметника „Рождество Христово"


Защо не бият камбаните в храм-паметника „Рождество Христово"
02 Март 2020, Понеделник


Високата 53 метра кула се руши от вибрациите. Нужни са 1 милион лева за спасяването на храма

Автор: Десант

53-метровата кула на манастира „Рождество Христово" в село Шипка се руши. Повече от година камбаните в нея не бият, тъй като вибрациите причиняват разрушения и падането на отломки. Част от фасада на храма е ограничена в името на безопасността на посетителите.

По думите на Старозагорския митрополит Киприан, ремонт е правен преди десетина години, но той очевидно не е бил достатъчно качествен. През БНР владиката уточни, че има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово", намиращ се в двора на Шипченския манастир".

Архитект Петър Влахов заяви през националното ни радио, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите й колони.

„Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция" - посочва специалистът.

Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура.

От Старозагорската митрополия продължават дарителската кампания, като нужната сума за спасяването на храма е 1 милион лева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки