На 9 март храмов празник ще отбележи Мерданският манастир


На 9 март храмов празник ще отбележи Мерданският манастир
Снимка: mapio.net
02 Март 2020, Понеделник


Светата обител е паметник на културата. Нейната история започва още по времето на Второто българско царство

Автор: Десант

Мерданският манастир „Св. 40 мъченици“ ще отбележи своя празник на 9 март, когато Църквата почита паметта на светите Четиридесет Севастийск мъченици.

Храмът датира от XIII век и според легендата е издигнат на мястото, където търновският патриарх Йоанкий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на св. 40 мъченици.

При покоряването на Търновското царство от османците манастирът е разрушен и имотите му минават в ръцете на турските бейове.

В средата на XIX богатият еленчанин, Хаджи Кесарий Хорозов изкупува бившите имоти на Мерданския манастир и със собствени средства построява през 1853 г. църквата и жилищните сгради, като става игумен на възкръсналия манастир.

Той открива в светата обител и вечерно килийно училище, което се посещава както от жители на Мерданя, така и от живеещи в околните села.

По време на борбите за национално освобождение Кесарий Хорозов участвува във Велчовата завера, а по-късно е сподвижник на Васил Левски. След смъртта му през 1893 г., монасите напускат Мерданския манастир и той запустява. Малко по-късно е възобновен като девически, какъвто остава и до ден днешен.

„Св. 40 Мъченици” представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Църквата е еднокорабна, едноапсидна сграда с 2 конхи, с притвор и купол върху висок барабан. 

Манастирският комплекс е обявен за паметник на културата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки