Нов горски път „Дождевско дере” изградиха край границата със Сърбия


Нов горски път „Дождевско дере” изградиха край границата със Сърбия
Снимки: ЮЗДП
02 Март 2020, Понеделник


Трасето е в землището на село Горно Уйно и е с дължина малко над 5 километра


Приключи изпълнението на поредния инвестиционен проект за строителство на Горската пътна мрежа на територията на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) се обогати с още едно третостепенно трасе – изградения в района на „Държавно горско стопанство Кюстендил” траен горски път „Дождевско дере”. То е с дължина малко над 5 километра и е покрито с трошено-каменна настилка. Попада изцяло в землището на село Горно Уйно, само на 3 км от границата със Сърбия.

Теренът е високопланински, със стръмни и на места отвесни склонове. Пътят води до недостъпен басейн, в който поради липсата на горска пътна мрежа през последните 20 години не са извършвани никакви лесовъдски дейности.

За укрепване на проблемните участъци и осигуряване стабилност на дерето са изградени предпазни съоръжения (габиони). Построени са също 19 тръбни и плочести водостоци за пресичане на дерето и отводняване на канавките.

Изграденият на река Драговищица нов масивен стоманобенов мост свързва горския път с републиканския път от Кюстендил до границата със Сърбия.



Проектът е включен в инвестиционната програма на ЮЗДП и се финансира със средства от фонд „Инвестиции в горите”.

С реализирането му ще се улесни изпълнението на заложените лесовъдски и ловностопански дейности както за усвояване на дървесината, така и за подобряване на охраната и контрола в горите, поддържане на екосистемите и достъпа до района при възникване на горски пожари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки