Защо дървесината не обича водата


Защо дървесината не обича водата
Снимка: Оргахим
27 Февруари 2020, Четвъртък


Разработено е специално цветно масло, което предпазва от загниване дървения материал отвътре

Автор: Десант

Причина 1 – Прави дървесината труден материал за обработване. 
Влагата е враг на майсторите, които работят с дърво. Тя може да предизвика променливост на размерите на дървеният материал. Дървесина с висока влажност се обработва по-трудно. Също така, този показател указва по-малката й якост, както и има по-голяма вероятност да се развие процес на гниене.

Причина 2 – Влияе върху здравината на дървения материал.
Способността на дървото да абсорбира влага се дължи на порестата му структура. Влажността се счита за една от най-важните характеристики за здравината на дървесината. Намаляването на съдържанието на влага води до значително увеличаване на якостта на дървения материал. Колкото по-суха е дървесината, толкова по-устойчива е тя.

Причина 3 – Променя формата на дървения материал.
Изложена продължително на влага, дървесината ще набъбне значително, което ще промени формата и здравината й. В резултат на раздуването на структурата на дървото се образуват малки пукнатини и дървесината се деформира.

Причина 4 – Създава риск за загниване и развитие на микроорганизми.
Високата влажност създава благоприятни условия за развитие на микроорганизми и загниване на дървесината. Така дървото боледува, което може да застраши здравето или най-малкото комфорта на хората, които ползват заразен продукт дълго време. Бялото гниене е характерно за широколистните дървета, а кафявото при широколистните и при иглолистните дървета.

Съществуват два типа загнивания на дървесината, свързани с влошаване на физико-механичните свойства и цвета й:

Корозионно и бяло – гъбните вредители и техните ензими разрушават първоначално лигнина на дървесината, а след това останалите й съставни части;

Деструктивно и кафяво – ензимите на сапрофитните гъби разрушават най-напред целулозата в дървесината.

Причина 5 – Напукване на дървения материал.
Промените във влажността могат да доведат до напукване и видоизменение във формата на дървения материал. Затова дървесината за предмети, предназначени за закрити помещения, трябва да се съхранява при приблизително 40 до 45% относителна влажност, а тази за външни конструкции – при 65 на сто, за да остане възможно най-близо до предвидения размер и форма.

Правилно защитеното дърво има следните предимства: висока якост, не се изкривява, не гние и се съхранява дълго време.

Експертите на „Оргахим“ са разработили специално цветно масло за дърво в нова гама продукти с марката Timmer. То прониква дълбоко в дървесината, за да предотврати контакта с водата и да я предпази отвътре. По плътност е близко до тази на водата и се нанася изключително лесно – нужна е само кърпа, за да навлезе в дълбочина и да защити дървото от сърцевината до най-горния му слой за перфектен външен вид.

Маслото е подходящо за различни видове повърхности от твърда и от мека дървесина. Неговият състав се представя с еднакъв успех и при интериорни решения, и показва издръжливост при външни условия. След нанасяне изсъхва доста бързо, което скъсява времето за ремонт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки