БАН: Правителствените данни за „Натура 2000" са „съчинени"


БАН: Правителствените данни за „Натура 2000" са „съчинени"
26 Февруари 2020, Сряда


Проф. д-р Цветан Златанов е категоричен, че няколко месеца не са достатъчни за извършване на мониторинг на дадено местообитание на терен

Автор: Десант

„Преди да се докладва трябва да се извърши мониторингът, а не след като се докладва". Това каза пред БНР проф. д-р Цветан Златанов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Те оспорват правителствени данни за състоянието на екологичната мрежа „Натура 2000" и дори ги определиха като „съчинени".

„Отказахме да участваме в каквито и да е обсъждания, тъй като за нас мониторинг означава повтарящо се измерваме на определени параметри в определени обекти", заяви той в предаването на Българското национално радио „12+3" по програма „Хоризонт".

Той обясни, че няколко месеца не са достатъчни за извършване на мониторинг на дадено местообитание на терен: „Затова имаме 6 години, като държава, за да може за 6 години да се направи организация и постепенно да се получат тези измервания", категоричен беше той.

По думите му преди 6 години от общо 66 оценки за екосистеми 63 са били неблагоприятни, а сега, 6 години по-късно, 63 от оценките са благоприятни, а за 3 няма информация. То посочи, че не са представени резултати от теренни измервения, по които са дадени тези оценки.

Проф. Златанов каза още, че след като държавата е докладвала пред Брюксел резултатите, които не подлежат на теренни изследвания, е „извършена сериозна стъпка". По думите му страната ни е получила голяма сума за извършването на този мониторинг.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки