3D инсталация показва какъв е въздухът на София


3D инсталация показва какъв е въздухът на София
Снимка: Сердика Център
26 Февруари 2020, Сряда


Макетът на столицата е оборудван с електронни компоненти и специално разработен софтуер, който показва в реално време степента на замърсяване в четири района на града

Автор: Десант

Като част от „Промяна. Инсталация Въздух“ в Сердика Център беше представена специално разработена 3D инсталация „Въздухът на София“. Макетът на столицата е оборудван с електронни компоненти и специално разработен софтуер, който показва в реално време степента на замърсяване на въздуха в четири района на града.

Системата следи за показанията на по пет реални и регистрирани в airbg.info станции от всеки район. Показанията се теглят от миникомпютър в инсталацията на всеки 10 минути и се обработват, за да се получи средна стойност за всеки район. След като се изчисли средното показание за всеки от четирите локации, компютърът преценява дали нивото на замърсяване предполага да се активира „пушеко-генериращата” система за съответното място в инсталацията.

За да пресъздаде замърсяването на въздуха, системата използва пиезопластина, която трепти с много висока честота и превръща слой вода в огромен брой миниатюрни капчици, чийто размер е няколко пъти по-малък от сечението на косъм.

Според проучване на Чикагския университет замърсяването на въздуха оказва най-силно негативно влияние върху човешкото здраве. По последни данни, ако нивата на замърсяване на въздуха в глобален план запазят високите си стойности, човечеството ще изгуби близо 13 милиарда години живот.

„Мръсният въздух е проблем световен мащаб и за негови причинители се считат не само битовото и промишлено горене на твърдо гориво, но и автомобилите, които не покриват екологичните норми и отделят вредни емисии.

Въздухът е един от най-ценните ни ресурси и не е тайна, че животът и здравето ни са пряко зависими от него. Тютюнопушенето, употребата на алкохол и заседналия начин на живот са рискови, но индивидуални фактори, които влияят на здравето ни.

За разлика от тях, проблемът с въздушното замърсяване може да бъде решен единствено и само в група. Това е и причината мръсният въздух да крие най-голям риск за човешкото здраве“ – коментира д-р Александър Симидчиев от сдружение „Въздух за здраве“. 

Той препоръчва в дните на високо замърсяване да се използва градския транспорт.

В периода от 24 февруари до 15 март посетителите на Сердика Център ще могат да разгледат и тематичната образователна изложба „Мръсно лилаво“, която се намира на Голяма ротонда, ниво -1.

Темата „Въздух“ ще бъде в основата и на поредица лекции и работилници за деца и възрастни. Откритите уроци и уъркшопове ще бъдат водени от експерти в областта и ще дадат отговор на много въпроси, свързани с човешкото здраве и замърсяването на въздуха и начините да се предпазим от вредното влияние на фините прахови частици.  


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки