Пътни полицаи от Кюстендил тормозят българи от Босилеград


Пътни полицаи от Кюстендил тормозят българи от Босилеград
Снимката е илюстративна
26 Февруари 2020, Сряда


Това твърдят в изявление до медиите от Демократичния съюз на българите

Автор: Десант

Демократичния съюз на българите (ДСБ) от Западните покрайнини за пореден път предупреждава за грубото административно поведение на Областната дирекция на МВР Кюстендил – отдел „Пътна полиция” срещу българи от Босилеград с придобито българско гражданство или с лични карти за временен и постоянен престой при  издаване на нови свидетелства за управление на моторни средства или тяхната подмяна.

Органите на МВР в Кюстендил, не само че се държат по чиновнически грубо към българите от Босилеград, но даже на някои от тях са им образувани досъдебни производства за деклариране на неверни данни в декларациите за „обичайното пребиваване” и им броят дните, които са прекарали в България в рамките на една календарна година.

Това се казва в изявление на ДСБ до медиите. 

Юридическо основание за своите изисквания кюстендилските полицаи търсят в Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 20 декември 2006 г. относно свидетелства за управление на превозни средства.

Според организацията на нашите сънародници от Босилеград, поведението на Областната дирекция на МВР – Кюстендил отдел „Пътна полиция” противоречи на словото и духа на Директива 2006/126/ЕО, която определя правилата за свидетелствата за управление на превозни средства като елемент от общата европейска транспортна политика, пътната безопасност и свободното движение на хора в държавите-членки на ЕС.

„Посочената директива е част от европейското право, което се прилага в държавите членки на Европейския съюз и не би следвало да се прилага, когато българите с придобито българско гражданство или лични документи за временен и постоянен престой идват от трети страни извън Европейския съюз каквито са Република Сърбия и Северна Македония" - категорични са от ДСБ.

Според организацията, смисълът на европейските директиви е да облекчат, а не да усложняват живота на европейските граждани, включително и българските. Освен това, макар и все още в пожелателна форма, България има политика за покровителстване и приобщаване на българите и българските общности в чужбина и инвестира не малко средства в тяхното образование и привличане в родината.

В българските училища и университети се обучават хиляди българи от чужбина, на които им се издават дипломи за завършено средно и висше образование, които важат на територията на ЕС и трети страни. Абсурдно е в „Пътна полиция” в Кюстендил не само да отказват издаването и подменянето на свидетелства за управление на превозни средства, но и да образуват досъдебни производства за деклариране на неверни данни за „обичайно пребиваване” - изтъкват още от ДСБ.

От там посочват още, че служителите на „Пътна полиция” би следвало да имат на ум, че „обичайното пребиваване” на българите от Босилеград се дължи не на тяхното желание, а на окупация на част от българска държавна територия по Ньойския диктат. И да не забравят, че България принадлежи на всички българи, независимо къде се намират по света, а не само на високомерните чиновници в ОДМВР в Кюстендил.

Странно е също така, че подобно поведение се среща само в „Пътна полиция” в Кюстендил, но не и в другите Областни дирекции на МВР в страната. Недопустимо е един и същ закон да се прилага по различен начин на територията на една и съща държава, възмущават се от ДСБ.

Демократичния съюз на българите категорично застава на страна на ощетените български граждани от Босилеград и призовава българските държавни институции да излезнат с ясно и единствено становище по въпроса за тълкуването и прилагането на Директива 2006/126/ЕО и транспонираното към нея българско законодателство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки