Новата турска посланичка се кани да обиколи българските манастири


Новата турска посланичка се кани да обиколи българските манастири
Снимка: Българска патриаршия
26 Февруари 2020, Сряда


На среща с патриарх Неофит Секизкьок заяви, че възнамерява да се запознае задълбочено с нашата история

Автор: Дина Харизанова

Посланикът на Турция у нас - Айлин Секизкьок, която от началото на годината възглавява дипломатическата мисия на югоизточната ни съседка, се кани в скоро време да посети големите български манастири, за да се запознае с историята на страната ни по-задълбочено.

Това е споделила тя на среща с българския патриарх Неофит, състояла се на 25 февруари в сградата на Софийската света митрополия.

По повод 150 години от основаването на Българската екзархия, учредена на 28 февруари със султански ферман, Секизкьок е коментирала: „Това е наша обща история. Патриаршията е една от институциите, с които имаме изключителни отношения".

Припомняме, че ощев началото на своя мандат и сегашният посланик на САЩ в България Херо Мустафа побърза да се срещне с предстоятеля на Българската православна църква. Пред него тя заяви: „Всеки ден се старая да отделям време да опозная вашия красив град, страната и прекрасните хора, които живеят тук”.

След това Мустафа запретна ръкави да меси български баници, после се хваща на хорото с ромчета за празника Василица, рецитира Вазовото „Де е България" и дори вече се закичи с мартеница. Изобщо демонстрира на всяка крачка опити за „побългаряване" и свойско държание. Дали и турската й колежка ще тръгне по нейния път, предстои да разберем.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки