Представят в изложба швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети


Представят в изложба швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети
Снимка: actualno.com
26 Февруари 2020, Сряда


Уникалните експонати са подредени в Националния военноисторически музей в София по повод  142 години от Освобождението на България

Автор: Десант

От 11 ч. днес в Националния военноисторически музей в София ще бъде открита изложбата „Швейцарска следа в българската история",  посветена на 142 години от Освобождението на България. 

За първи път в експозицията ще бъдат представени швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария.

Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 – 1878).

След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.

Експонатите, пристигнали в България специално за изложбата, са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie, Gebrüder J. & J.H. Streiff.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22 март, а от 2 април до 29 април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки