Издадоха юбилеен лист „150 години Българска екзархия“


Издадоха юбилеен лист  „150 години Българска екзархия“
Николай Павлович, Паметник на независимата българска църква. Литография. 1872 г., Свищов
24 Февруари 2020, Понеделник


Издателите от Международния търговски и културен център ГЕОПАН са наситили неговите 24 цветни страници с автентични документи, архивни снимки и коментари

Автор: Десант

Международният търговски и културен център ГЕОПАН отпечата юбилеен лист  „150 години Българска екзархия“. Като вложка той съдържа карта на границите на Българската екзархия (1870-1912) и пълният текст на Патриаршеското и синодално послание за юбилея.

По силата на султанския ферман от 27 февруари 1870 г. и на екзархийския устав, изработен от Църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия става първата официално призната българска институция след близо петстотин години бездържавност.

През 2005 г., по повод тогавашната 135 годишнина от учредяването й и по инициатива на бургазлията Гиньо Ганев – „човекът парламент“ и с усилията на същия екип, е издаден юбилеен лист, посрещнат с жив обществен отклик и с интерес в научните и църковните среди.

Юбилейният лист`2020, е разгърнат в 24 цветни страници и е наситен с автентични документи, архивни снимки и коментари, които отразяват ключовите моменти от 83-годишната история на институцията, официално призната за представител на българската народност в Османската империя. 

Изданието има още един акцент – 180 годишнината от рождението и 105 годишнината от блажената кончина на един от най-видните дейци на Екзархията, екзарх Йосиф I.

„Наш дълг днес е да поддържаме паметта и знанието за онези български деятели по църковния въпрос в Цариград, които с родолюбие и със свои средства изграждат екзархийското ведомство и основите на бъдещата ни държавност", изтъкват издателите от ГЕОПАН.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки