В „Етър"-а вадят за 3 март сабята на Стефан Караджа


В „Етър"-а вадят за 3 март сабята на Стефан Караджа
Снимка: РИМ-Русе
24 Февруари 2020, Понеделник


Тя ще може да се види там единствено в деня на националния ни празник

Автор: Десант

Само на 3 март музей „Етър“ ще покаже на посетителите си оръжието на легендарния Стефан Караджа. Сабята на войводата ще бъде изложена в Сакова къща, заедно със „Златното евангелие“, дарено на жителите на опожарения Омуртаг от руския воин Николай Благово, интендант на 11 пехотна дивизия.

Войводата е роден през 1840 г. Едва 28-годишен, през 1868 година, заедно с Хаджи Димитър, предвожда легендарната чета, която на българска територия влиза в сражения с войски на официалната османска власт. Ранен е при Канлъдере и умира от раните си в затвора в Русе.

Неговата сабя револвер остава в Мидхат паша. През този период големият политически реформатор е валия на Дунавския вилает и прибягва до специални правомощия, за да се справи с четата на двамата български войводи.

По време на войната, при опожаряването на турския конак, револверната сабя е предадена на околийския управител Димитър Мантов. През 1988 г. оръжието на Караджата е дарено на Историческия музей в Русе и става част от експозицията на къща музей „Баба Тонка“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки