Защо нашите сънародници в Сърбия масово получават отказ за българско гражданство


Защо нашите сънародници в Сърбия масово получават отказ за българско гражданство
21 Февруари 2020, Петък


Вижте каква е причината според Демократичния съюз на българите в Западните покрайнини

Автор: Десант

Демократичният съюз на българите (ДСБ) изразява остър протест срещу бруталните действия на българската държавна администрация, която буквално саботира не само официално прокламираната държавната политика за защита на българските граждани и приобщаване на българите от историческите общности в чужбина, но  и погазва действащия Закон за българско гражданство.

Това се казва в разпространената днес до медиите позиция на организацията на нашите сънародници в Западните покрайнини.

Освен че българската държава се оказа неспособна да защити правата на българите в Западните покрайнини по начин, по който да им се гарантират правата и създадат нормални условия за живот по родните места, българската държавна администрация напоследък брутално им отказва и правото на българско гражданство - посочват от ДСБ.  

Неговото ръководство е категорично, че това уронва достойнството на българската държава и нейното морално задължение да защитава и да подпомага изпадналите в беда българи, с чиято окупация през 1920 г. е изкупена и запазена свободата и независимостта на България.

В резултат на недоверието между трите основни държавни институции, имащи отношение към издаването на българско гражданство – Държавната агенция за българите в чужбина, Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието и Президентството, процедурата за придобиване на българско гражданство се проточи на 4-5 години, а напоследък зачестиха и откази на кандидати с безспорен български произход, уточняват още от организацията.

По-нататък в тяхното съобщение до медиите се казва: 

„След скандалните арести в ДАБЧ през есента на 2018 г., Съвета по гражданство се отнася с подозрение към удостоверенията за български произход издадени от ДАБЧ вероятно заради съмнения за корупция.

Вместо да изиска от ДАБЧ преписките с оригиналните документи, въз основа на които тя е издала удостоверенията, Съветът по гражданство на сайта на Министерството на правосъдието започна да излиза с изисквания към кандидатите за българско гражданство в определен срок да си доставят допълнителни, преведени и легализирани документи за възходящ българин.

С оглед на това, че оригиналните им документи за български произход са потънали в ДАБЧ, изискването на тия документи от ДАБЧ е свързано с допълнителни пътувания, разноски и борба с чиновниците на ДАБЧ.

За босилеградските българи беше по-лесно да си извадят нови официални сръбски документи за български произход. Повечето от кандидатите, от които е поискано да доставят такъв документ, вече са го направили в поставения срок.

Напоследък Съветът по гражданство вече не изисква никакви допълнителни документи за български произход, а направо им отказва българско гражданство за това, че не били предоставили (непоискани) „убедителни доказателства” за български произход!?

Така се получи абсурдната ситуация, че Сърбия признава и издава на кандидатите за българско гражданство удостоверения за български произход, но България не признава българския произход на потомците на българските войници, воювали и загинали за свободата и независимостта на България по време на Първата и Втората световна война!?

От това чиновническо безхаберие пострадаха десетки българи от Босилеград, които инвестираха по няколкостотин евро в документи за българско гражданство за всякакви такси, преводи, легализации и пътувания до София, чакаха 4-5 години за българско гражданство и накрая получиха отказ!

Сред тях има и такива куриозни случаи, в които е отказано българско гражданство на лица, които са завършили образованието си в България по 103 ПМС и неведнъж са доказвали българския си произход при кандидатстването, записването на университета и изваждането на лични карти пред органите на МВР.

Демократичният съюз на българите настоява Министерството на правосъдието – Дирекция „Българско гражданство" и Съветът за българско гражданство да ревизират издадените откази за българско гражданство и да поискат извинение от българите с безспорен български произход.

Недопустимо е на кандидатите за българско гражданство, които към момента на кандидатстването са предоставили всички изискуеми документи и имат готовност да доставят каквито им се поискат допълнителни документи, да им се отказва българско гражданство заради това, че институциите не си признават документите, взаимно се обвиняват за корупция или просто си водят партийни спорове, вместо да се придържат към словото на Закона".



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки