Швейцарската следа в българската история


Швейцарската следа в българската история
21 Февруари 2020, Петък


Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22 март, след което заминава за Варна

Автор: Десант

На 26 февруари (сряда), от 11.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92, в София ще бъде открита изложбата „Швейцарска следа в българската история“. Тя се реализира под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария и е посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България.


За първи път в изложбата ще бъдат представени швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария.

Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 – 1878).

След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и Варна.

Експонатите, пристигнали в България специално за изложбата, са част от колекциите на Музея на кантон Гларус, Швейцария, Икономическия архив, сбирка „Блумер“ и фирмите Daniel Jenny & Cie,  Gebrüder J. & J.H. Streiff.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22 март, а от 2 април до 29 април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки