В Карлово си спомниха за своята съгражданка Анна Ламбрева, първата околосветска пътешественичка


В Карлово си спомниха за своята съгражданка Анна Ламбрева, първата околосветска пътешественичка
Снимка: Фокус
21 Февруари 2020, Петък


Па време на честванията бе представен филмът „Една българка около света“ – продукция от 2016 г. на БНТ, Районен център Пловдив

Автор: Десант

125 години от рождението на Анна Ламбрева (22.02.1895 - 18.02.1976) - първата българска околосветска пътешественичка, медицинска сестра, писател и публицист, бяха отбелязани на 20 февруари в Историческия музей в родния й град Карлово, съобщиха от пресцентъра на Общината.

След откриване на фотодокументалната изложба „Докрай с мисълта за България и родния град“, се състоя тематична среща-разговор „Образи на България и българката пред света“. Своята разработка „Анка Ламбрева в чуждестранния печат“ представи главен асистент Мина Маринова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

В разговора се включиха Катя Зографова – литературен историк, литературовед, писател и уредник в Националния литературен музей в столицата, родственици на пътешественичката от Карлово и София, общественици, учители и ученици, присъствали на събитието.

Представен бе филмът „Една българка около света“ – продукция от 2016 г. на БНТ, Районен център Пловдив.

От името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Стойо Карагенски благодари на екипа на музея за отлично подготвената и проведена среща, посветена на известната карловка.

Още по темата: 
Невероятната и малко позната история на първата българка, която обиколи света


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки