Разораните дюни в Каваците били само увредени, а не унищожени


Разораните дюни в Каваците били само увредени, а не унищожени
Снимка: Васил Гюров/Фейсбук
21 Февруари 2020, Петък


Делото отново бе върнато на прокуратурата заради разминаване в събраните доказателства

Автор: Десант

Окръжният съд в Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност „пясъчни дюни в м. Каваци", след като констатира, че има нови фактически положения, различни от събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

Поради това магистратите прекратиха делото и го върнаха на държавното обвинение.

След изслушване на две нови експертизи са били установени противоречия и несъответствия с обстоятелствената част на обвинението - от една страна, въпросните дюни не са унищожени, а увредени, и от друга се оказва, че повредената пясъчна дюна не се намира в процесния имот, собственост на подсъдимия Иван Н.

Решението на Окръжния съд в Бургас не подлежи на протест и обжалване.

Припомняме, че срещу Иван Н. и Манол П. бяха повдигнати обвинения, че с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са „пясъчни дюни в местност Каваците", от които 821 кв. м са „бели дюни", 337 кв. м „сиви дюни", а 47 кв. м са „зараждащи се дюни".

Пясъчните дюни в местността Каваците са обявени за защитена територия от категорията „природна забележителност“ през 1985 г. Предмет на защита тук са редките понтийски бели дюни и характерната за тях пясъколюбива растителност. Този тип пясъчни дюни представляват природно местообитание с висока консервационна значимост.

Парадокс е, че още при обявяването на защитената територия през 1985 г., в нея е включена и част от площта на съществуващите къмпинги.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Явор
22.02.2020 18:18:47
0
0
Дай на простак власт и му гледай сеира. Българският съд е пълен със мутирали лизачи. Мозък да вземеш кеш не се иска. Още по малко да разореш златна мина и да я превърне лайняно подобие на още по лайняният слънчев бряг. Равен пясък набити чадъри и прости ефтини алкохолни туристи.Надрусани от сутринта.....Със закон трябва на българите да се доближават до море.. Мотика лопата рало цървули магарета кокошки прасета такива неща за Ганьо и ломут.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки