Прокуратурата се зарови в заразеното месо, открито в Плевен


Прокуратурата се зарови в заразеното месо, открито в Плевен
Снимката е илюстративна
20 Февруари 2020, Четвъртък


Засега не е установено мръвките с неясен произход да са реализирани в търговската мрежа

Автор: Десант

Районна прокуратура – Плевен образува досъдебно производство за това, че на неустановени дати до 6 февруари в Плевен са нарушени правилата, уреждащи добива, производството, преработката, съхранението и търговията с храни от животински произход, предназначени за общо ползване, и с това са изложени на опасност здравето и живота на потребителите –  престъпление по чл.350, ал.2 от НК. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

На 6 февруари в РП-Плевен е заведена прокурорска преписка по повод подаден сигнал  от Областна дирекция по безопасност на храните, съдържащ данни за съхранение на територията на града на заразено месо с неизяснен произход. Веднага е осъществен контакт и е проведена среща между наблюдаващия преписката прокурор, представител на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен и служители от СПИП при ОДМВР-Плевен.

С оглед наличните данни за голямо количество месо с неизяснен произход в складове на фирма в Плевен, са разпоредени от наблюдаващия прокурор действия по описване и измерване на намиращото се в проверяваните помещения месо и месни продукти.

За времето от 7 до 14 февруари представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и служители от СПИП при ОДМВР-Плевен ежедневно описват и измерват животински и неживотински продукти в складове и цех на фирмата. Указано е и да се съберат всички относими документи  по случая.

В резултат на проверката са установени 50 тона продукти с неизяснен произход и към 6200 кг. месо с изтекъл срок на годност. За цялото това количество на собственика и на управителя на фирмата от ОДБХ са издадени задължителни разпореждания по Закона за храните за насочване и унищожаване на суровини и храни от животински произход.

Към момента от събраните данни по проверката не се установява месото, посочено в сигнала на директор на  Областна дирекция по безопасност на храните – Плевен, да е реализирано в търговската мрежа. От датата на подаване на сигнала, станал повод за проверката, са взети незабавни мерки за недопускане изнасянето и разпространението от проверяваните складове на въпросната мръвка.

По случая продължава работа разследващ полицай.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки