Книга разказва за съдбата на малоазийските бежанци


Книга разказва за съдбата на малоазийските бежанци
19 Февруари 2020, Сряда


Нейният автор доц. Тонка Василева е потомка на тези изстрадали българи 

Автор: Диана Славчева

През последните години в нашето общество се наблюдава все по-засилен интерес към българските бежанци и към загасналите бащини огнища. Затова с голям интерес в Бургас бе посрещнато представянето на книга за нерадостната съдба на бежанците от Мала Азия, написана от потомката на малоазийски българи доц. Тонка Василева.

„Незаличима диря – съдбата на малоазийските българи” събра в бургаския етнографски музей много потомци на наши бежанци.

Израснала с традициите, песните и разказите на този етнос, живял почти два века в сърцето на тирана и съхранил своята култура, доц. Тонка Василева решава, че трябва да направи нещо, за да обобщи и систематизира картината за живота на своите предци.

В нейната книга младите потомци на малоазийските българи днес могат да намерят отговори на много въпроси, които несъмнено ги вълнуват. Като това откъде тръгва техният корен, какво са представлявали техните деди и каква е била ценностната им система.

Уникална е любовта им към родината която те никога не са виждали. Доц. Василева дава пример как служейки в турската армия като поданици на Османската империя, стигайки до Одринската крепост, те преминават фронтовата линия, за да се бият на страната на българската армия. 

Посланието на това издание към младото ни поколение, пръснало се като птичи ята по целия свят е, че  може да се вписваш перфектно в културата на народите, с които живееш и пак да успееш да запазиш своята идентичност, както това са направили техните изстрадали деди.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки