Бургаски екоинспектори: Няма изядени от хора розови пеликани


Бургаски екоинспектори: Няма изядени от хора розови пеликани
19 Февруари 2020, Сряда


Упорит слух твърдеше, че циганите от бургаския квартал Горно Езерово ги готвели с кисело зеле

Автор: Десант

По повод скорошна акция на ИАРА и Областната дирекция на МВР - Бургас, при която бяха открити седем бракониерски лодки, скрити в тръстиките до езерото Вая край бургаския квартал Горно Езерово, из медиите плъзна новината, че в момента най-големият деликатес за ромите от квартала е... розов пеликан с кисело зеле.

По повод тази широко тиражирана в различни онлайн издания публикация от РИОСВ - Бургас категорично отрекоха в екоинспекцията да са постъпвали сигнали за незаконен улов на защитени видове, в частност екземпляри от вида Розов пеликан.

При направена справка с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Бургас, Община Бургас и Природозащитен център (ПЗЦ) „Пода“, стопанисван от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), се установи, че и при тях няма регистрирани подобни сигнали, нито постъпила информация от подобен характер, се казва в разпространетото до медиите прессъобщение.

По данни на ПЗЦ „Пода“ тази зима в района на Бургас и езерата са наблюдавани не повече от десет екзепляра от вида.

Розовият пеликан е защитен вид и е включен в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие. При констатирано незаконно улавяне на екземпляри от защитени видове законът предвижда глоба за физическо лице в размер от 100 до 5000 лв, а на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 500 до 10 000 лв., припомнят от бургаската екоинспекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки