Най-„умната" бургаска улица получи европейско признание


Най-„умната" бургаска улица получи европейско признание
Срийншот: VR Burgas
19 Февруари 2020, Сряда


„Богориди" е един дигитален оазис насред центъра на Бургас

Автор: Десант

Бургаската улица „Богориди“ е включена в кампания на европейската платформa „Еurocities“, посветена на иновативни проекти, архитектурни новости и екологични решения. Тя е обявена за едно от най-високотехнологичните публични пространства в Европа.

В кампанията, озаглавена „100 дни, 100 начина", са представени добри практики на 140 големи и малки града от 30 европейски страни. Сред тях, редом с Будапеща, Варшава, Барселона, Берлин, Риека, Вилнюс, Нант, Лодз, Измир, Бърно, Билбао, Солун и др., се нарежда и Бургас със своята „умна“ улица „Богориди“. Тя е предпочитана за разходка както от бургазлии, така и от туристите, тъй като това е главният пешеходен булевард на морския град, който води до входа на морската градина.

В монтираните под старините улични лампи кръгли плотове са скрити портове за зареждане на компютри, мобилни телефони, камери, електрически велосипеди и инвалидни колички. От тях се излъчва и безплатен wifi интернет, който покрива района наоколо.

Нискоенергийните лампи имат детектори, които следят замърсяването на въздуха и шума, температурата, влажността, атмосферното налягане и дори вятъра. Тази информация в реално време отива до автоматична система, която през лятото активира поливането на висящите кошници и разхлаждането на пешеходците с разпръскване на водна мъгла.

За да не пречи ярката светлина на съня на живеещите в околните сгради, се прилага система за затъмняване. Нивото на светлината е естествено ниско, но лампите са снабдени със сензори и когато някой минава, се увеличава интензитетът на светлината, така че човек да се чувства в безопасност. Освен това по този начин се пести повече електроенергия и се намаляват разходите по подръжката на осветителните тела.

По улица „Богориди“ отпадъците се събират дискретно в подземни контейнери. Сензорите, монтирани в тях, подават сигнал кога е време да бъдат изпразнени.

Този дигитален оазис насред центъра на Бургас все повече се утвърждава като любимо място за срещи и социални контакти и напълно заслужено бива определян като улица на бъдещето.

По Булеварда, както местните жители от край време наричат „Богориди", човек може да се разходи и виртуално, благодарение на платформата VR Burgas.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки