Горското стопанство в Костенец минава към Ихтиман


Горското стопанство в Костенец минава към Ихтиман
18 Февруари 2020, Вторник


Обединението има за цел намаляване на административно-управленските разходи и оптимизиране на вътрешната структура на персонала

Автор: Десант

Държавно горско стопанство - Костенец престава да съществува като самостоятелно териториално поделение на Югозападното държавно предприятие от 1 май т.г., а дейността му преминава към съседното Държавно горско стопанство - Ихтиман, съобщават от ЮЗДП.

Обединението на двете стопанства има за цел намаляване на административно-управленските разходи и оптимизиране на вътрешната структура на персонала за ефективно изпълнение на заложените горскостопански дейности.

Към момента ДГС „Костенец“ стопанисва едва 4 538 хектара (25 %) държавни горски територии, които са силно разпокъсани. Останалите 75 % са общинска, частна и др. собственост, което затруднява ефективното опазване и управление на горския ресурс.

С преструктурирането общо 20 059 хектара държавни гори в землищата на 24 населени места вече ще се стопанисват от окрупненото ДГС „Ихтиман”. Средногодишното ползване на дървесина по горскостопански план е в размер на 32 635 куб. метра лежаща маса.

Обемът и видът на горскостопанските мероприятия ще се запазят, като едновременно с това ще бъдат обезпечени с ресурс дърводобивните и дървопреработвателни фирми, регистрирани на територията на съответните общини.

Междувременно, на свое редовно заседание Управителният съвет на ЮЗДП ДП е направил предложение до министъра на земеделието, храните и горите за сливане и на двете териториални поделения на предприятието - горските стопанства „Първомай" и „Петрич".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки