Една случка с Левски на бургаското пристанище


Една случка с Левски на бургаското пристанище
Бургаското пристанище през 1893 г.
18 Февруари 2020, Вторник




Автор: Диана Славчева

Всеки град в България иска да притежава някаква частица от спомен за Левски. Едва ли не няма населено място в нашата страна, където кракът на Апостола да не е стъпвал. Много често се тиражира и че той е бил в Бургас и дори се посочва конкретна къща, в която е отсядал. Но това засега не е доказано с нито един официален документ.

В бургаския музей обаче се намира копие на писмо, чийто оригинал се пази в музея в Плевен, в което се разказва как Дяконът е минал през бургаското пристанище. Авторът на този спомен е бил писар в Цариград и лично е изготвил документите на Васил Левски за пътуването.


Пристанището в Цариград

Спомените му са записани чак през 1903 г. Човекът се казва Панайот Павлов и пътува заедно с Апостола на кораб, с който двамата тръгват от османската столица към България, където акостира на пристанището в Бургас. Това става през 1869 г.

„Когато свалят от кораба пътниците, които ще слизат в морския град, те се превозват с лодка до кея. През цялото време Левски държал едни кълчища в ръце, с които постоянно си мажел лицето, и току плискал с ръка във вода. Използвайки суматохата на пристанището, той слязъл по-рано от лодката и успял да се скрие в тълпата, без да минава през проверката на пристанищните власти" - разказва главният уредник на Историческия музей в Бургас Иванка Делева.



Впоследствие Панайот Павлов обяснява, че това поведение на Левски е било съвсем логично. С кълчищата той си зацапал лицето, за да не го разпознаят, а плискането във водата било, за да разбере кога ще наближат по-плиткото, за да може да скочи от лодката и да се измъкне от проверката на пристанището. 

След като се изплъзва от нея, Левски продължил пътя си към Карнобат и Сливен, накъдето се бил запътил.


„Вятърните мелници край Карнобат", гравюра на Феликс Каниц от 70-те години на XIX в.

За това дали е оставал за по-дълго в Бургас няма запазен оригинален документ, който да доказва това.

„Със сигурност е преминавал през бургаското пристанище на път от Цариград или от Одрин към вътрешността на страната и обратно. Със сигурност е бил и в Странджа. Но все още никой от изследователите му не е намерил документно свидетелство за това" - категорична е Иванка Делева. 


Писмото на Панайот Павлов

Независимо от това, че Васил Левски очевидно не е създал революционен комитет в Бургас, жителите на морския град сърцато тачат паметта му и всяка година в деня на обесването и на неговото рождение свеждат глави пред паметника му в Морската градина.




В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки