Хит в годината на Плъха са мартеничките с мишоци


Хит в годината на Плъха са мартеничките с мишоци
Снимки: Авторът
18 Февруари 2020, Вторник


Изплетени от бяла и червена прежда те присъстват почти на всяка сергия на базара, подреден на площад „Тройката" в центъра на Бургас

Автор: Яна Славянска

Баба Марта вече потропва на вратата ни. До идването й по нашите ширини остават само една дузина дни. Обичайно по площадите в градовете и селата ни вече са преобладаващо изпъстрени в бяло и червено, след като на тях са настаниха сергиите с мартеници. 

Така е и на централния площад „Тройката" в Бургас, където традиционно се подрежда най-големият мартенски базар на открито в морския град.



Тази година прави впечатление, че редом с традиционните червено-бели пролетни символи, окичени с мъниста и висулки, се подредени и много плетени фигури на кукли, животни и птици - мечета, зайчета, щъркели и пр.






Но най-много преобладават мишоците. Масовото им присъствие е логично, имайки предвид, че според китайския календар 2020 година е година на Плъха.



Разбира се, тук са и класическите Пижо и Пенда в най-различни образи и размери.



Като цяло разнообразието е голямо и всеки ще може да намери най-подходящата за него и близките му, както и за украсата на дома му мартеница.




В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки