Най-много дребен рогат добитък у нас отглеждат в Благоевградския край


Най-много дребен рогат добитък у нас отглеждат в Благоевградския край
Снимката е илюстративна
17 Февруари 2020, Понеделник


Регионът се нарежда на първо място по производство на козе мляко и на трето по производство на овче мляко

Автор: Десант

Благоевградска област е на първо място в страната по брой отглеждан дребен рогат добитък. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в областния център. Тя е част от информационната  кампания по Директни плащания за 2020 г.

В Благоевградския край през 2018 г. са отгледани около 27% от козите, 11% от овцете и 8% от говедата в България.  Регионът се нарежда на първо място по производство на козе мляко и на трето по производство на овче мляко - след областите Бургас и Пловдив.

Доц. Иванов допълни, че в рамките на периода 2014 –2018 г. броят на овцете в областта нараства с 8%, на говедата с 26%, на свинете с 56%, а на птиците  с около 3%.

„Най-значителен ръст се отчита при броя на отглежданите биволи с около десет пъти, а добитото биволско мляко се увеличава над четири пъти. Заявените за директно подпомагане животни от този вид през 2018 г. са близо четиринадесет пъти повече в сравнение с 2014 г.”, отбеляза заместник-министърът.

Той поясни, че основната предпоставка за добро развитие на пасищно животновъдство в Благоевградско е големият дял на постоянно затревените площи (ПЗП), които са 76% от използваната земеделска площ в областта. От тях, заявените за подпомагане по СЕПП, бележат ръст от 43% за периода 2014 – 2018 г. Делът им представлява близо 10% от всички заявени за подпомагане ПЗП в страната.

Аграрният отрасъл има важно значение за икономиката на област Благоевград. Той формира близо 9% от общата Брутна добавена стойност, създадена от всички отрасли в областта през 2018 г. За настоящия програмен период земеделските производители в района са получили финансова подкрепа в размер на 584,7 млн. лв. Това представлява около 4% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс.

В областта се отглеждат основно трайни насаждения и зеленчуци. “За последните пет години площите със зеленчуци се увеличават с 51%, а тези с трайни насаждения с около 14%”, отбеляза Янко Иванов.

По думите му, традиционното за областта производство на картофи се разширява. През 2018 г. 9% от всички заявени за подпомагане по СЕПП площи с картофи в страната са в област Благоевград. Тук се намират и 6% от заявените за подпомагане площи с винени лозя, както и над 3% от тези с тютюн.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки