Богата програма за 130-годишнината на Чудомир


Богата програма за 130-годишнината на Чудомир
Снимка: Архив Фондация „Чудомир"
17 Февруари 2020, Понеделник


По традиция, Чудомировите празници се откриват на рождения ден на самобитния творец - 25 март, и завършват в деня на шегата - 1 април

Автор: Десант

31 събития плюс 6 изнесени изложби стяга Казанлък за 27-ите Чудомирови празници. Тази година те са посветени на 130 години от рождението на уникалния творец Димитър Чорбаджийски – Чудомир. През 2020 г. се навършват и 125 години от рождението на неговата съпруга – хедожничката Мара Чорбаджийска, информира zakazanlak.bg.

По традиция, празниците се откриват на рождения ден на Чудомир - 25 март, и завършват в деня на шегата - 1 април. 

Постановките, които ще се състезават в 19-ия Комедиен хит на сезона, ще бъдат изцяло по творби на Чудомир. Пет театъра подготвят спектаклите си, eдин от тях е казанлъшкият общински театър „Любомир Кабакчиев“.

Ще бъдат предсатвени 5 книги за възрастни и 2 книги за деца. Водещият на педаването „120 минути“ по bTV Светослав Иванов ще гостува с книгата си „Чудовища и будители“. Любимата българска комедийна актриса Татяна Лолова също идва в Казанлък с книгата си „Дневници и делници“, а Георги Тошев ще представи филм и книга за големия български актьор Наум Шопов. Журналистката Юлия Пискулийска ще представи книгата „Псевдоним вирус окраска диверсия“, като се очаква на премиерата да присъства и проф. Радка Аргирова, водещ български учен в областта на вирусологията. „Известни двойки в изкуството“ е заглавието, което ни поднася Веселина Паскова.

За децата също има две литературни премиери – артистът Ненчо Балабанов ще представи книгата си „Фокуси“, а Мариела Костадинова – „Червените мишки“.

3 музикални събития ще привлекат вниманието на почитателите на музиката. Шест изложби в Казанлък, две от които са детски, ще бъдат експонирани в града на розите. Шест изнесени изложби в София, Пазарджик, Кърджали и Шабла вече популяризират творчеството на Чудомир.

В програмата на Чудомирови празници 2020 са включени и традиционните детски конкурси „малките нашенци“, Присмехулници“ и „чудонемирчета“. Училището за карикатура за четвърта година ще отвори врати, а неговите създатели – карикатуристите Дечко Николов и Николай Фитков, отново ще съберат таланти от града на розите.

Творчески ателиета, арт инсталация на възпитаниците на Художествената гимназия, научна конференция със заглавие „Нашенци – век по-късно, все така живи“ и още други интересни събития и изненади очакват всички казанлъчани и гости на града на Чудомирови празници ‘2020.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки