8887 души са се сдобили през 2019 г. с българско гражданство


8887 души са се сдобили през 2019 г. с българско гражданство
Снимката е илюстративна
17 Февруари 2020, Понеделник


Вижте от къде идват те

Автор: Дина Харизанова

През изминалата година общо 8887 души са се сдобили с българско гражданство. Това става ясно от годишния Доклад за дейността на Комисията по българско гражданство за периода 1 януари –31 декември 2019 г.

В топ 10 на страните, от които идват новите жители на републиката ни, са най-вече държавите по света, където има мощна българска диаспора от потомци на изселили се  в миналото от страната ни българи – Северна Македония (5628 човека); Украйна (875); Сърбия (836), Молдова (557), Албания (489), Руската федерация (217), Турция (100), Израел (61), Армения (20) и Виетнам (16). 

Общо 143 са указите за придобиване на българско гражданство на основание произход, родител български гражданин и обща натурализация. 25 са указите за възстановяване на българското гражданство, които се отнасят за 427 лица. 

Освен по-горе изброените държави, българско гражданство са придобили и единици представители на Беларус, Китай, Бразилия, Ирак, Казахстан, Ливан, Сирия, Колумбия, Иран, Великобритания и Северна Ирландия, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Нигерия и Узбекистан.

По един човек е станал българин, след като досега е бил гражданин на Азербайджан, Алжир, САЩ, Аржентина, Афганистан, Бангладеш, Египет, Етиопия, Италия, Йемен, Йордания, Канада, Пакистан, Судан, Черна гора и Швеция.

През отчетния период е отказано издаването на укази за промяна на гражданството на общо 3010 лица. От общия брой откази, вицепрезидентът е отказал издаването на указ на 2954 лица. На 1864 лица е отказано придобиване на гражданство по предложение на министъра на правосъдието. На 1090 лица е отказано предоставяне на българско гражданство поради липса на категорични данни за наличие на възходящ българин; наличие на неизяснени факти и обстоятелства в производството по придобиване на гражданство; недостатъчно данни, доказващи поддържането на инвестиции в размера, посочен в чл. 14а от ЗБГ.

Отказано е възстановяване на българското гражданство от вицепрезидента на 56 лица. На 54 от тях това е станало по предложение на правосъдния министър, а на двама - по решение на вицепрезидента поради неспазване на условията, посочени в чл. 26 от Закона за българското гражданство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки