Близо десет пъти са намалели площите, увредени от корояд


Близо десет пъти са намалели площите, увредени от корояд
Снимка: Архив "Десант"
17 Февруари 2020, Понеделник


Най-широко разпространени вредители в иглолистните гори и в бъдеще остават боровата процесионка и ръждивата борова листна оса

Автор: Десант

Повредите от корояди намаляват значително, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Засегнатите площи от вредителя към настоящия момент са в размер на 1400 ха, което като площ е десет пъти по-малко в сравнение с 2018 г.

Това сочат данните, изнесени на проведената Национална комисия по лесозащита. На нея бе изтъкнато, че затихващата тенденция при нападението на корояди се дължи и на бързото и навременно усвояване на увредените гори. През изминалата година е усвоена повече от 70% от увредената дървесина.

В ролята си на консултативен орган към Изпълнителна агенция по горите, беше представена информация за здравословното състояние на горите в това число и за ефективността на проведените досега мероприятия през 2019 г.

„Здравословното състояние на горите в страната е добро, което е показател за устойчиво стопанисване на горите. Само около 1 % от горите в момента са силно засегнати от болести и вредители. Там се налага провеждане на лесозащитни мероприятия. Разчитаме на съвместна работа и подкрепа от страна на научните среди, за да бъдат аргументирани и обосновани научно нашите действия“, каза инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ИАГ. 

Данните на лесозащитните станции сочат, че най-силно засегнатите площи от насекомни вредители и абиотични повреди са на обща площ от 164 000 дка. Най-широко разпространени вредители в иглолистните гори и в бъдеще остават боровата процесионка и ръждивата борова листна оса.

Прогнозата за широколистните гори сочи необходимост от лесозащитни мероприятия срещу гъботворка в Североизточна България. Срещу тези вредители е предвидено провеждане на въздушно пръскане на обща площ от 40 000 дка.

Приоритет в стопанисването на горите е и повишаването на тяхната устойчивост към очакваните изменения на климата. Като основни мерки бяха посочени подобряване на мониторинга на процесите в горите, засилване на превенцията на горски пожари, както и избор на издръжливи на засушаване дървесни видове и повишаване устойчивостта на горите към природни бедствия.

Д-р инж. Ценко Ценов представи примери за страни в Европейския съюз, които преразглеждат своите концепции за стопанисване на горите в дългосрочен план и предприемат мерки за подобряване на структурите и видовия състав на горите. Мониторингът, който правим трябва да следи тези процеси и да бъде съобразен с тях.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки