Навършват се 140 години от рождението на акад. Венелин Ганев


Навършват се 140 години от рождението на акад. Венелин Ганев
Паметната плоча на сградата на ул. „6-ти септември“ № 53 в София, в която е живял Венелин Ганев
14 Февруари 2020, Петък


Той умира в забвение, оставяйки ни богато научно наследство

Автор: Атанас Коев

На 16 февруари се навършват 140 години от рождението на акад. Венелин Ганев – един от тримата регенти след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. и водещ юрист в областта на търговското право.

Той започва земния си път в Русе на 16 февруари 1880 г. Първоначално учи в родния си град, след което заминава за Германия, където следва в Лайпцигския университет, а впоследствие продължава образованието си в Женева, където негов състудент е видният български интелектуалец Симеон Радев. Там завършва едновременно право, философия и музика.

През 1908 г. Венелин Ганев се завръща в родината и постъпва на работа във Висшето училище в столицата (дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“), където в периода 1908-1918 г. преподава философия на правото. След това от 1918 до 1947 г. чете лекции по търговско право пред студентите. През 1908 г. е избран за доцент, а през 1913 г. – за извънреден професор. Пет години по-късно той вече е редовен професор.

Видният русенски юрист се занимава усилено с проблемите на общата теория на държавата и правото. Наред с преподавателската и научно-изследователската дейност, се включва активно в обществено-политическия живот на България. През 1908 г. влиза в редовете на Радикалдемократическата партия и наскоро след това става един от нейните изявени лидери.

От май до октомври 1919 г. Венелин Ганев е министър на правосъдието във второто правителство на Теодор Теодоров. Включен е в състава на българската делегация, участваща в изготвянето и подписването на Ньойския мирен договор през ноември 1919 г. След това в периода 1920-1923 г. е посланик на страната ни във френската столица Париж.

През 1923 г. русенският юрист и политик, заедно с голяма част от Радикалдемократическата партия се включва в новообразувания Демократически сговор, но през 1925 г. го напуска и минава в опозиция на сговористкото правителство, обявявайки се открито срещу провежданата от кабинета на проф. Александър Цанков политика.

След комунистическия атентат в църквата „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г. основава Лига за защита правата на човека, а в следващите години постепенно се оттегля от активна политическа дейност.

По време но Втората световна война акад. Ганев се обявява срещу обвързването на страната ни с хитлеристка Германия и се включва като независим участник в редовете на Отечествения фронт, ставайки постепенно един от неговите ръководители.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 г. юристът, заедно с Тодор Павлов и Цвятко Бобошевски е избран за регент на малолетния цар Симеон II, като остава на този пост до премахването на монархията от отечественофронтовската власт на 18 септември 1946 г.

Още през 1945 г. акад. Венелин Ганев се противопоставя на нарастващото влияние на Комунистическата партия и на провежданите от нея масови репресии, а по-късно минава в опозиция на правителството на Отечествения фронт. Заради тези свои действия е подложен на преследване, а през 1947 г. е интерниран в Дряново. На следващата година е изключен от Българската академия на науките и е поставен в изолация от политическия живот на страната.

Умира в забвение на 25 март 1966 г. в София, на 86-годишна възраст, като ни оставя богато научно наследство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки