Заради негативната обществена реакция отмениха изложбата в Лувъра


Заради негативната обществена реакция отмениха изложбата в Лувъра
12 Февруари 2020, Сряда


Френската посланичка Флоранс Робин е подходила с разбиране

Автор: Десант

Изложбата с работно заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в парижкия музей „Лувър“ е отменена. До това решение се стигна след отказа на Светия синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата. 

Това гласи прессъобщение на българското Министерство на културата. От него става ясно също, че културният министър Боил Банов е провел среща с посланика на Франция у нас Н. пр. Флоранс Робин. Той е запознал френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската патриаршия и БАН, както и с обществените насторения през последните дни.

Нейно превъзходителство Флоранс Робин е подходила с разбиране към създалата се обществена чувствителност, обръщайки внимание на това, че музеят „Лувър“ дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки