Представиха новите специалности в сферата на розопроизводството


Представиха новите специалности в сферата на розопроизводството
12 Февруари 2020, Сряда


Те ще бъдат изучавани в Тракийския университет в Стара Загора

Автор: Десант

Две уникални нови специалности в сферата на розопроизводството представи в Община Казанлък академичното ръководство на Тракийския университет, начело с доц. д-р Добри Ярков.

Бакалавърските степени „Етерично-маслени култури” в направление „Растениевъдство” и „Медицински козметик” в направление „Здравни грижи” ще бъдат предложени на вниманието на бъдещите студенти още от тази есен.

„Тракийският университет е много сериозна образователна институция, със 6-о място по бюджет и 9-о по брой студенти сред държавните университети.“, подчерта новият ректор на вуза и накратко представи двете специалности. Той увери, че ще положи всички необходими усилия студентите на Тракийския университет да са със силна практическа подготовка.

Ярков е на мнение, че бизнесът трябва да участва в учебния процес и призова фирмите да осигурят възможност за практика на студентите.

В срещата участва и ръководството на Института по розата в Казанлък.

Пред повече от 40 розопроизводители в региона и 12-окласници от всички казанлъшки училища доц.Ярков обърна внимание върху новите възможности, които целят да подготвят компетентни специалисти в бранша, които да отговарят на потребностите на пазара на труда и са съгласувани с образователното министерство.

Вече са одобрени учебните планове и се работи по магистърски програми, които да продължат квалификацията на специалистите, отбеляза доц. Нели Грозева, заместник-ректор по учебната дейност в ръководството на университета.

Припомняме че през януари Народното събрание прие окончателно дългоочакавния Закон за маслодайната роза, който въвежда регулация и защита на бранша. В края на миналата година ЮНЕСКО призна българската роза дамасцена за част от световното недвижимо наследство.

Постигнатото признание за ценното цвете – символ на България, разкрива нови хоризонти за бизнеса да рекламира на световния пазар качествата на продуктите от розово масло и те да заемат своето достойно място.

Междувременно, на 18 февруари земеделското министерство организира в Казанлък среща с розопроизводители, по време на която ще се разясни новият Закон за маслодайната роза.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки