Коронавирусът вече има ново име


Коронавирусът вече има ново име
12 Февруари 2020, Сряда


Втори ден се регистрира спад на новите заразени в Китай

Автор: Десант

Световната здравна организация (СЗО) даде ново, официално име на коронавирусa, тръгнал от китайския град Ухан през декември и обявен за световна здравна заплаха. От вторник той официално се нарича КОВИД-19 (COVID-19) вместо използваното досега временно название 2019nCOV.

„Изборът на име е от значение, за да се избегне използването на други названия, които могат да бъдат неточни или стигматизиращи. То също дава стандарт за използване за бъдещи епидемии от коронавируси", заяви директорът на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

На форум в Женева, където са се събрали над 400 специалисти по вирусология и по обществено здраве, се координират световните действия за справяне със заразата.

„Публикации, патенти и печалби сега нямат значение. Онова, което има значение, е да се спре епидемията и да се спасят човешки животи", подчерта Гебрейесус.

Директорът на СЗО посочи, че „най-важното нещо е да има солидарност, солидарност и пак солидарност" и призова изследователите и властите да споделят проби и анализи на генетичната последователност на вируса, за да се изчистят последните тъмни петна по неговия произход и предаване. Това би позволило създаването на ваксина и учените се надяват тя да е готова до април.

„За да победим тази епидемия, ни е нужно открито и справедливо споделяне на честен и справедлив принцип", настоя д-р Гебрейесус.

Междувременно Китай съобщи за 2015 г. нови случая на заразата през последните 24 часа - втори пореден ден на спад. Общият брой на носителите на КОВИД-19 в страната е достигнал 44 653. Починалите от усложненията на коронавируса са вече 1113 (97 през последното денонощие). 4740 души са оздравели. Така смъртността от КОВИД-19 се изчислява на 2,49 процента.

В Европа нови случаи на заразяване се съобщават в Германия, отново в огнището в Бавария, с което броят им в страната достигна 14. Общо в Европа са потвърдени 41 случая в Германия, Франция (11), Великобритания (8), Италия (3), Русия и Испания по два и по един носител в Белгия, Финландия и Швеция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки