Възстановяват паметта на Георги Дипчев, един от забравените синове на Райна Княгиня


Възстановяват паметта на Георги Дипчев, един от забравените синове на Райна Княгиня
11 Февруари 2020, Вторник


Името му остава завинаги в летописа и на българската военна история. Той е машинистът на миноносеца "Дръзки" при най-значимата военноморска победа на България при атаката на турския военен кораб "Хамидие"

Автор: Десант

Паметта за една от емблематичните личности не само в история на Бургас - Георги Дипчев, ще бъде възстановена.

Въпросът за мястото на неговия гроб бе поставен в общественото пространство през 2018 година, като основен инициатор за издирването му е художникът Митко Иванов.

С помощта на Анастасия Попова и на управителя на "Обредния комплекс" - Бургас Магдалена Карастоянова беше открит общият семеен гроб на фамилията на Георги Дипчев, в който днес са положени и неговите останки. Той се намира в парцел 37, ред 15, гроб 5, съобщава Митко Иванов.



Предстои прецизиране на датите на раждане и смърт на Георги Дипчев, тъй като в момента има разминаване между различните източници и спомените на наследниците.

Дипчев се установява в Бургас след Първата световна война и е един от създателите и пръв директор на Механотехническото училище (днес Професионална гимназия по механотехника и електроника). До края на кариерата си остава учител в същото училище.

Дипчев е вторият син на "българската икона" Райна Княгиня. Името му остава завинаги в летописа и на българската военна история. Той е машинистът на миноносеца "Дръзки" при най-значимата военноморска победа на България при атаката на турския военен кораб "Хамидие".

Райна Княгиня отглежда до пълнолетие общо четирима синове. Всички те са герои от войните за национално обединение, при това в най-големите български победи при Одрин, Чаталджа, Дойран и Тутракан. Носители са на много ордени за храброст.

Георги умира в Бургас, и в продължение на няколко десетилетия паметта за него е заличена. През 1954 г. миноносецът "Дръзки" е превърнат в мишена за обстрел, после нарязан и изпратен за претопяване. Днес са съхранени оригиналната табела и комините му, монтирани на друг  миноносец -  "Строги", във Варна.

Синът на Райна Княгиня основава гимназията по механотехника в Бургас

По-долу поместваме кратка биографична справка, базирана на "История на Бургас", 2011 г., стр. 265:

Георги Дипчев. Морски офицер, основател на Механотехническото училище в Бургас. Георги Василев Дипчев е вторият син на Райна Княгиня (Райкя Попгеоргиева Футекова; 1856-1917) и на брациговския революционер Васил Дипчев, кмет на Панагюрище след Освобождението и пламенен русофил. Георги учи в Първа софийска гимназия и завършва Морското училище във Варна. След завършване на училището Георги става машинист на миноносеца "Дръзки" и през Балканската война участва в потопяването на турския кръстосвач "Хамидие". След Първата световна война се заселва в Бургас. Той е инициатор за създаване на Механотехническото училище в Бургас (сега Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника ПГМЕЕ) и първият му директор. Дипчев ръководи училището от 29 август 1925 г. до 3 февруари 1926 г. и след това остава тук преподавател до пенсионирането си. Преподава учебна практика. Умира в Бургас на 21 ноември 1950 г (?).


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки