Показват в „Етър"-а стенния часовник на първия бял мъж, заселил се в Кения


Показват в „Етър"-а стенния часовник на първия бял мъж, заселил се в Кения
Снимка: ЕМО „Етър“
11 Февруари 2020, Вторник


Това е мисионерът доктор Владимир Верби, а изложбата е озаглавена „Точно и навреме” – или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери

Автор: Десант

Освен с първото театро, оркестър, честването на празника на светите братя Кирил и Методий през 1813 г., откриването на училища, шуменци са новатори и в изграждането на часовникови кули. Старата часовникова кула, издигната в Града под Илчов баир през 1740 г., е съхранена до днес.

Тази обвързаност с часовника и проведената през 2016 г. дарителска акция, сътвориха любопитната изложба „Точно и навреме” – или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери! От 7 февруари тя гостува в Етнограския музей на открито „Етър” край Габрово.

В нея са представени джобни, ръчни, настолни, стенни часовници притежание на шуменски фамилии и личности – на Халтъкови, Токалиеви, Верби, Байнови, Кулаксъзови, Аврамови, Караогланови и др. Хронологическите граници на експонатите са от края на XIX в. до наши дни.

Един от най-любопитните експонати е стенен часовник на доктор Владимир Верби – първият бял мъж, заселил се в Кения. Първият бял мисионер. Часовникът е изработен по негова поръчка и е внос от Англия.

В колекция радиоапарати са представени едни от водещите марки, предлагани  на шуменския пазар в периода от 30-те до 80-те години на ХХ в. И тук, шуменци не изостават в производството на радия, защото още през 1928-ма, само една година след откриването на първата фабрика за радиоапарати в Бургас, Никола Станев произвежда първия радиоапарат в града.

Представени са „Телефункен”, „Сименс”, „Филипс”, „Мелодия”, „Тесла” и др. Показани са и познатите, но вече добили историческа стойност, транзистори  „Селена” и „Сокол”.

Изложбата ще може да бъде разгледана в Изложбена зала 3 на музей „Етър” до края на май.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки