Лозари и винари: Производството на грозде трябва да се субсидира


Лозари и винари: Производството на грозде трябва да се субсидира
Снимката е илюстративна
07 Февруари 2020, Петък


Те алармираха, че продължава изкореняването на лозови насаждения и закриването на преработвателни предприятия в редица населени места, където това е основен поминък на населението

Автор: Десант

Проблеми в лозаро-винарския сектор, които се нуждаят от неотложни решения както и подпомагането на земеделското производство, бяха обсъдени на среща с председателя на Комисията по земеделие в парламента Мария Белова.                                                                              

Срещата, която се проведе на 6 февруари 2020 г., беше по инициатива на председателя на „Обединени земеделци" Петя Ставрева. В нея участваха лозари, винопроизводители и зърнопроизводители от различни региони на страната.

Лозарите поставиха въпроса за ниските изкупни цени на гроздето през последните години, които не покриват себестойността за килограм произведено винено грозде.

Те алармираха, че продължава изкореняването на лозови насаждения и закриването на преработвателни предприятия в редица населени места, където това е основен поминък на населението.

Лозарите и винарите настояват производството на грозде да се субсидира, както е в другите европейски държави. От бранша настояват за създаването на консултативен съвет по лозарство и винарство към министерството на земеделието, който да оказва помощ в управлението на отрасъла.

За новия програмен период 2021-2027, по линия на подпомагането по Общата селскостопанска политика (ОСП) България има възможност да предложи нови мерки в подкрепа на лозаро-винарския бранш, подчерта  Петя Ставрева.

Мария Белова се ангажира да организира изслушване в Комисията по земеделие, на което лозарите и винарите ще могат да обсъдят проблемите и да предложат решения в присъствието на представите на институциите.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки