Претърсват офисите на фирми на Ковачки в Гълъбово


Претърсват офисите на фирми на Ковачки в Гълъбово
Снимка: Нова телевизия
05 Февруари 2020, Сряда


Разследването е заради контейнерите с италиански отпадъци на пристанище Варна-запад

Автор: Десант

Под ръководството на Районната прокуратура във Варна тази сутрин започна претърсване и изземване в офиси на свързваните с бизнесмена Христо Ковачки фирми „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански отпадъци на пристанище Варна-запад.

Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство, което се води за пристигналите 127 контейнера с боклук от Италия, съобщават от прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци.

Всеки момент се очаква 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.

Първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил манифестиран като пластмасови и каучукови отпадъци.

След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и манифестираното съдържание. Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени отпадъци и са предназначени за получателя – „Блацион“ ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

„Траш юнивърс“ е свързана с фирмата „Траш еко пак”. Последната има разрешение от регионалната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при необходимост да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която „Траш еко пак” използва за съхранение на отпадъците, се намира на територията на ТЕЦ – Сливен и е наета именно от топлофикацията. И двете фирми са косвено свързани с енергийния бос Христо Ковачки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки