За първи път в УМБАЛ Бургас - възстановиха ръка с кост от донор


За първи път в УМБАЛ Бургас - възстановиха ръка с кост от донор
Проф. Балтов и д-р Христов при едно от посещенията на директора на "Пирогов" в Бургас. Снимка: УМБАЛ-Бургас
03 Февруари 2020, Понеделник


Такива операции са редки и се правят на малко места в страната

Автор: Десант

Трансплантация на кост от донор бе извършена за първи път от ортопедите на УМБАЛ Бургас. Операцията е първа и за града и бе единственият възможен метод, с който е спасена ръката на 68-годишен пациент. Такива операции са редки и се правят на малко места в страната.

Костта е в взета от тъканната банка на УМБАЛСМ "Пирогов". За получаването й съдейства директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов, който поддържа дългогодишни професионални отношения с колегите си в ортопедията на УМБАЛ Бургас.

Пациентът счупил ръката си между рамото и лакътя, при обичайно подпиране на масата вкъщи. При преглед със скенер било установено, че костта е изконсумирана заради метастази от онкологично заболяване, за което нито човекът, нито близките му подозирали.

"На практика почти нямаше кост - ръката се държеше на субстанция, подобна на яйчена черупка. При операцията е премахнат 14-сантиметров участък, който е заменен с донорската кост. Тъй като тези случаи са редки, голямо предизвикателство за нас е да проследим пациента и неговото оздравяване. Очаква се за 3 до 6 месеца костта напълно да се интегрира със собствените тъкани", обясни д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия.

Заради онкологичното заболяване пациентът е насочен за допълнително диагностициране и лечение към специализирана онкологична клиника.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки